"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Sunday 9 January 2011

Weigela Joshua

Una din serele care imi place, este Grobe's Nursery. Plantele sunt bine ingrijite si sunt asezate pe categorii, au etichete si descrieri destul de cuprinzatoare. Sera e frumos amenajata si impartita in sectoare, si e destul de usor sa gasesti tipul potrivit pentru umbra sau soare, ornamentale, arbusti, anuale sau pereniale. De aici l-am luat pe Joshua, un arbust Weigela, si dupa cum zicea eticheta, un soi nou, foarte rezistent la iernile canadiene. Era vara 2009, in primele zile  mi s-a parut doar interesant, apoi incepuse sa imi placa din ce in ce mai mult. Si pana la urma, prin frumusetea lui a devenit "Printul" gradinii.
Weigela Joshua, este un arbust pentru gradini insorite, foarte rezistent la temperaturile scazute.  Frunzele sunt de culoare verde inchis, si marginile usor zimtate.  Infloreste repetat incepand cu  luna Mai si continua inflorirea pe timpul verii. Creste aprox 2 m in inaltime si 1.2 -1.5m largime, atrage hummingbirds (colibri) si fluturi. 
Infloreste abundent, cu flori mici si numeroase, atat de multe incat ramurile se apleaca sub greutatea lor. Florile sunt mici, de forma tubulara, cu cinci petale. Cand bobocii se deschid, florile sunt albe dar devin roz cu centrul roz inchis la maturitate, inainte sa se scuture. Pozele nu arata frumusetea lui reala, dar sigur este un arbust minunat de frumos!

Weigela J. are o rata de crestere rapida; de la 60cm in prima vara, a crescut pana la 2m in al doilea an. A crescut foarte mult in vara asta, si a inflorit de trei ori. Prima data in luna mai, a doua inflorire in iulie si apoi alti boboci au aparut la inceputul lui septembrie. Doar prima inflorire a fost foarte bogata, a doua si a treia au fost mai putine flori, si cred ca ar fi trebuit sa fi tuns din ramuri imediat dupa prima inflorire. 
Weigela infloreste pe ramurile vechi, cel mai bine se tunde dupa ce a inflorit. Taierea se face intotdeauna cu cel putin 1 cm deasupra unui mugure sau nod sanatos, si se inlatura cam o treime din ramura. 
Foarte interesant, dar ramurile noi ce au crescut vara asta arata atat de diferit. Din tufa  initiala, frunzele erau mai mici, tulpinile subtiri cat sa dea ideea de arbust mediu ca marime. Vara asta, surpriza: lastarii noi au frunzele de doua ori mai mari! tulpina este vizibil mai groasa si  arata de parca ar fi alt arbust.Se vede diferenta: ramura cu flori are frunzele mai mici si mai inchise la culoare, in fata se vede o ramura noua, mai inalta si frunzele mai mari si deschise la culoare.
 

Ramurile noi nu au inflorit astavara, si nici nu am vrut sa le tai... astept sa vad ce se intampla in primavara asta si ma astept la multe, multe flori. Va trebui insa sa-i dau o tunsoare severa, sa-i mentin forma compacta si aspectul ordonat.
Spre toamna, a inceput a treia inflorire, doar cateva buchetele de flori, care au ramas pana la caderea brumei. Odata cu venirea toamnei, frunzele au primit o culoare rosiatica pe margini. Peste iarna, am pus un strat mai gros de scoarta de copaca maruntita la radacina, sa-l protejeze de frigul iernii.
Nu numai noua ne place acest arbust: fluturii si bondarii sunt mereu in preajma, iar colibrii se hranesc din nectarul florilor dar  isi gasesc loc de odihna si joaca in frunzele de Weigela.


2 comments:

  1. FELICITĂRI!!!

    ReplyDelete
  2. Buna.
    Am si eu un ghiveci cu frunze rosii. E superb. Se poate tine si in ghiveci ? Cat timp ? Din ghiveci se poate planta in gradina si cum ?

    ReplyDelete