"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Monday 26 September 2011

Trei roze


Ma stradui de ceva vreme sa gasesc un aranjament potrivit pentru gradinita din fata casei. Desi vederea la strada ar trebui sa fie impecabila sa ia ochii prin frumusete, nu am reusit sa-i acord prea multa atentie si mereu am ramas in urma cu udatul si curatatul. Am incercat diferite variante schimband plan dupa plan dar nimic nu m-a incantat cu adevarat. Acum cred ca i-am gasit rostul, si m-am oprit la trandafiri. Nu am deloc experienta cu trandafirii, dar merita o incercare... sau mai multe. De aceea am ales hibrizi nepretentiosi, rezistenti la boli si adaptati la temperaturile scazute ale Canadei.
Deocamdata doar poze, fara prea multe explicatii. Primul este Kashmir din seria Easy Elegance.
Din seria Canadian Artists, este "Emily Carr". Nu mai are boboci, iar tufa pare sa fi intrat in regres, dar cei de la sera mi-au spus ca este sanatos si destul de matur sa reziste peste iarna. L-am pus la intrare, incadrat de tufele de levantica.
Dupa ce Emily si Kashmir si-au luat locul, am simtit ca sunt oarecum multumita de noua imagine a gradinitzei. Vor trece iarna cu bine si se vor umple de flori atat de frumoase incat trecatorii se vor opri sa-i admire, mai ales ca nu mai sunt case cu trandafiri la intrare pe strada mea.
Al treilea trandafir este Outta the Blue, si l-am pus in gradina. Are boboci si cativa au inceput sa se deschida, cred ca nu a suferit prea mult la transplantare. Este cel mai parfumat si culoarea magenta mi se pare extrem de atragatoare.
Nu a fost prea usor sa-i aleg dintre atatia trandafiri superbi. Imi plac trandafirii bogati in petale si parfum, iar la culoare doar s-a intamplat sa fie nuante de rosu. Acum le doresc sa ierneze frumos si sanatos si sa se umple de flori frumoase... vara viitoare. Pe curand!


Sunday 25 September 2011

Toamna, eh?

Prea frumos sa stai deoparte. Ziua e ( mult?) mai scurta si s-a schimbat sezonul, de aceea o zi atat de calda si senina e mai mult apreciata.
De prin frontyard: Ce poate fi mai frumos decat crizantema de sezon?
 
Datura, nu se lasa: mai are un boboc de aratat. Oare pot sa o salvez peste iarna?
 
Alta crizantema, atat de micutza si atat de indrazneata.
Nou venit: Easy Elegance Rose "Kashmir"
 
Din gradina: Zorelele, Morning Glory au luat asalt si vecinatatile.
Craite si Coleus
A mai ramas un pic de roz in gradina.
O alta crizantema
Asteptand ardeii sa se coaca:
Vederi, pur si simplu:






Wednesday 21 September 2011

Crocosmia gratioasa

Din gradinile victoriene, eleganta clasica a Crocosmiei (Montbretia) revine mereu in actualitatea iubitorilor de flori. Mie imi pare ca are cate putin din gladiola si din fresie, si credeti-ma vara asta am ramas de cateva ori in completa si muta admiratie pentru floricica asta. Pare desprinsa dintr-o pictura ireal de frumoasa.
 
Pe langa frumusete, mai are un mare plus: este foarte usor de crescut, nu pare sa fie deranjata de nici un fel de daunatori, se inmulteste repede, infloreste din iunie-iulie pana in septembrie. Intr-un loc insorit, pamant usor fertilizat si bine drenat, apa periodic si va da o bogatie de culoare. 
Frunzele sunt lungi, in forma de sabie, inguste si ascutite la varf, cu nervuri longitudinale vizibile. Un alt bonus: spre deosebire de gladiole sau frezii, frunzele sunt ferme si nu au tendinta sa se indoaie. Cresc intre 60 si 90 cm inaltime, iar florile delicate sunt dispuse pe gratioase tulpini usor arcuite. In bataia vantului se apleaca la fel de flexibile si gratioase ca ierburile ornamentale. Florile sunt de diferite culori, de la galben aprins pana la rosu incandescent.
Se inmultesc prin rizomi si sunt perene pentru zonele peste 5 , depinde de soi. Pe cele care le-am pus in pamant le voi acoperi cu un strat gros de mulch si apoi sper ca stratul de zapada sa le tina de cald. Pe cele din ghiveci le voi scoate rizomii si ii voi pastra la loc inchis si rece peste iarna.  Am primit informatii diferite pentru zona mea, unii zic ca traiesc bine mersi peste iarna, altii recomanda pastrarea intr-un loc neincalzit. Daca ma bazez e faptul ca bulbii de gladiole s-au pastrat afara in pamant peste iarna, s-ar putea sa fie bine; voi experimenta si voi aplica ambele posibilitati.
Arata bine cam in orice colt de gradina si in combinatii ca de exemplu Rudbekia,  Gaillardia, Coreopsis sau Clematis. Le sta foarte bine in compania daliilor, cannelor sau alte tropicale.  Le-am pus in fata unei tufe de Rudbeckia, incadrate de Tuberoze si Liatris, si in partea stanga a cannelor, incalzite de soarele dupa-amiezii.
 
Crocosmia Meteore, are florile de culoare rosu aprins, marcate orange in centru; culorile sunt foarte patrunzatoare si nu cred ca am reusit sa fotografiez culoarea lor naturala. 
Au fost pe lista mea de anul trecut pentru frumusetea lor si pentru ca atrag colibrii, si nu le vazusem niciodata in realitate, doar in poze. Eh, colibrii au pus stapanire pe flori si eu spun ca sunt mai frumoase decat arata  pozele, iar premiul de "cea mai gratioasa" este pe deplin meritat.



Monday 19 September 2011

Canna Lovers

Pur si simplu Canna Lily. Splendorile sfarsitului de vara.
 
 
 
 
 

 
 
 

Thursday 15 September 2011

Cea mai cea

Daca ar trebui sa alegeti pe cea mai frumoasa, cea mai deosebita, cea mai draga floare din gradina, ati putea? Ca eu nu pot. Toate sunt frumoase, imi sunt dragi si fiecare floare este unica prin felul ei. Le-am ingrijit, le-am vorbit si mangaiat, le-am imortalizat in mii de poze. Ca multumire pentru stralucirea si bucuria care mi-au adus-o, fiecare va primi un premiu, in cuvinte de lauda binemeritate.  
Cea mai atractiva: Salvia Victoria Blue si Salvia Mystic Spires Blue

Din luna mai si inca si acum, au electrizat gradina prin culoarea lor deosebita. Au crescut pur si simplu doar ca sa ne bucure ochii cu frumusetea lor. Fara ifose si fara pretentii din firele subtirele au crescut tufe frumoase cu frunze sanatoase si spice de flori seducatoare. 
Diferentele sunt putin vizibile intre cele doua salvii. Abia daca pot distinge intre forma florilor, doar culoarea este un pic diferita: Victoria este mai spre albastru, iar Mystic e spre albastru indigo.
Salvia farinacea Victoria Blue
 
 Salvia longispicata x farinacea Mystic Spires Blue
Frunzle sunt verde inchis, dar forma este lunguiata si subtire la Victoria si mai late si rotunjite la Mystic. S-au pastrat sanatoase si fara sa fie atacate de boli sau insecte, si s-au indesit foarte frumos.
Victoria Blue
 
 
 Mystic Spires 

Salviile sunt prima data in gradina mea, si le-am ales in special pentru ca atrag colibrii. Si intr-adevar, au fost la mare cautare. Pozele de mai jos sunt facute de la vreo 15 m distanta, si pasarile in miscare, dar am reusit sa imortalizez poate ultimii colibri din acest sezon.
 
 
Am aranjat straturi mixte si sunt alaturi de Salvia Splendens ca anuale dar si Nemorosa sau Sylvestris ca perene.
 
Victoria si Mystic merita cu desavarsire acest premiu, pentru ca atrag privirea din orice punct si mai ales pentru bondarii, fluturii si colibrii care roiau in jurul lor. 
V-ati gandit cine ar primi premiul de "cea mai atragatoare" din gradina voastra? Mi-ar place sa le vad pe blogurile voastre. Saptamana viitoare urmeaza "cea mai populara".


Wednesday 14 September 2011

Sweet Autumn Clematis

Puzderie de flori micute albe si zile senine de toamna.

 

Il vedeti? e cat o frunza, micutul Hummingbird. 

Loc de joaca pentru bondari