"The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul" Alfred Austin

Translate

Thursday 9 August 2012

Trei: Noile achizitii ale verii

Dintre cele nou venite in gradina,  pot spune ca toate au primit "drept de rezidenta" cu onorurile cuvenite. 
Salvia "Black&Blue" este zana salviilor. Infloreste non-stop, atat frunzele cat si florile au o aroma deosebita. Sunt pline de nectar, dupa cum vad colibrii sorbind cu nesat din fiecare floare. 
Monarda, Bergamota cea roza, si-a pastrat tufa compacta, si nu creste foarte inalta. Infloreste in valuri si arata mult mai cocheta, mai ordonata si distinsa decat cele doua surori monarda rosie si cea mov.
 
Mirabilis Jalapa, sau Four O'clock... ce sa zic, m-a luat prin surprindere. Parfum si sute de flori. Doua din cele 10 plante au crescut gigant, undeva peste 1 m inaltime si diametru. Si ca bonus, florile sunt foarte parfumate in special seara cand se mai racoreste.


  
 Alta surpriza, un Agastache crescut cumva din niste seminte si pe care am mereu am avut in gand sa-l scot, pentru ca arata cam salbatic. Dar sta bine ascuns si isi propteste inaltime peste un trelis. M-au convins albinele, bondarii si fluturii sa il pastrez. Acum florile au cam trecut dar pasarile Finch dupa cum stau agatate pe tulpinile subtiri, par dependente de seminte. Deci ramane la locul lui, sa atraga in continuare insecte si pasari.
O muscata rosie, salvata anul trecut dintr-un aranjament tomnatic, continua cu harnicie sa etaleze ciorchini de flori rosii ca focul.
  
Pe trandafirul "cameleon" Outta the Blue, l-am mai pomenit. L-am plantat toamna trecuta mititel si doar cateva tulpini. S-a luptat cu musculita verde, apoi a continuat lupta cu gandacii japonezi, dar nu s-a lasat: A rabufnit ca o cascada florala, cu zeci de flori parfumate.

Mi-am luat inima in dinti si am incercat sa cresc begonii. Ca plante de interior, nu am avut noroc. Dar si cele din straturi si cele din ghiveci o duc foarte bine.


 In cautare de noi plante pentru colibrii, am aflat de Centranthus, adica Valeriana, sau "Keys of Heaven". Ma asteptam la un parfum mai puternic, si aveam indoieli ca un colibri s-ar cobori la florile astea micute. Din nou, colibrii mi-au ales florile: categoric ramane in gradina, dupa cat zburda colibrii in jurul ei.



 Datura, am avut-o si anul trecut. Dar aceasta este una mai speciala: crescuta din seminte, si aproape ucise de cateva ori. Se chinuiau la 4 frunze in ghivecele de rasad, pana m-am hotarat sa le pun in strat, in plin soare. Si au pornit atat de bine. Iata-le cu boboci si gata sa infloreasca.



Lista nu se inchide aici, si oare s-ar inchide vreodata? mai sunt multe flori de descoperit si  un locsor tot se mai gaseste undeva in gradina mea.




6 comments:

  1. Doamne cate flori ai tu si la mine e jaleeee!!!!
    Cum sa nu vina toate pasarelele si fluturasii posibili...
    Pupicei!

    ReplyDelete
  2. Bardzo podoba mi się żółte kwiatki i ostatnie zdjęcie. Pozdrawiam.
    Îmi place foarte mult florile galbene şi ultima imagine. Al tău.

    ReplyDelete
  3. ha, pana sa ajung sa postez exact replica lui vasi am avut-o si eu. Daca lipsesc 24 de ore de acasa gasesc totul lesinat. Azi a plouat, sper sa inceapa sa revina la normal temperatura.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myky, cred ca a venit plaoia intre timp. Si se apropie sarbatoarea de Sf. Maria... o fi gata cu vara?

      Delete
  4. Ma bucur ca ai reusit sa-ti creezi o gradinita a ta .Cred ca e o placere si pentru insecte si pasarele ,sa-ti viziteze gradina. La noi de atata seceta ,nici iarba nu mai creste.

    ReplyDelete
  5. Sica draga, si aici e seceta, si primaria a pus o conditie "benevola" ca sa udam mai rar in gradina. Iarba e uscata ca paiul, parca e facuta scrum, dar am udat cat am putut florile.Majoritatea sunt flori rezistente la seceta, doar canele, brugmansia si inca cateva au nevoie de multa apa. Ma bucur ca ai trecut pe aici... las'ca isi revine iarba, si o fi bine. Pupici!

    ReplyDelete